Mats

Mats är 6 år och han har redan varit på akuten två gånger i sitt liv efter olycksfall. Ena gången klättrade han högt upp på en stege och ramlade ner. Andra gången sprang han in i en glasdörr och skar sig.

Mats har överhuvudtaget svårt att sitta stilla. På förskolan har man gett upp med att försöka få honom att sitta och vara med under hela samlingen. Det blir också ofta svårt när han leker med andra barn. Mats vill att den han leker med snabbt ska byta till något som för stunden verkar roligare. När hans föräldrar säger till honom att han ska klä på sig eller hämta någonting så hinner han ofta hitta på något helt annat att göra innan han ens börjat göra det han ska.

Sakerna på hans rum blir snabbt ihopblandade i en enda röra, så Mats får svårt att använda rummet för att leka i. Han går istället ut i vardagsrummet eller till köket och där börjar han leka med saker han inte får eller klarar av. Eftersom Mats inte orkar sitta stilla under en hel måltid, har han svårt att få i sig tillräckligt med mat. Han blir snabbt hungrig igen och vill ha många mellanmål. Allra helst vill han ha söta saker.