Anna

Anna är 4 år och bor tillsammans med sin mamma, styvpappa och en lillebror som är 2 år. Hon går i förskolan fyra förmiddagar i veckan.

Hennes mamma berättar att det var otroligt jobbigt när Anna var bäbis. Hon verkade ha ont i magen hela tiden (kanske kolik), hon grät ofta och ville bli buren hela tiden. När hon var ungefär 11 månader började hon gå. Då blev Anna mer och mer aktiv och var väldigt livlig. Hon var liksom överallt. Vid ett tillfälle då Anna var 2 år hamnade hon på akuten efter att hon hade druckit reningsmedel som hon hittat under diskbänken.

Anna har varit tvungen att sluta på flera olika förskolor eftersom hon är så livlig och har haft svårt att sitta still och behålla uppmärksamheten. Det har till och med hänt att hon slagit till sina kompisar när hon blivit riktigt arg. Fastän hon nu har börjar lära sig läsa och skriva är det väldig svårt för hennes mamma eller lärare att få henne att sitta still och ägna sig åt läsning eller annat skolarbete. Anna vill röra på sig hela tiden och hon kan bli riktigt arg och säga dumma saker när hon får tillsägelse att sitta ner och göra färdig en uppgift, till exempel måla eller rita.