Vad är ADHD?

Svårt att koncentrera sig, mycket energi, svårt att sitta stilla - vill röra på sig ofta

Alla är vi olika. Vi är olika på många sätt. Några är långa, andra är korta. Vissa gillar sött andra surt. Ibland gillar vi något och ibland inte. Vi kan också vara olika i hur mycket energi vi har och hur lätt vi har för att lyssna och titta på saker som känns tråkiga. Vissa gillar mest att sitta stilla och läsa. Andra har så mycket energi att de känner att de vill röra på sig mest hela tiden.

Att ha mycket energi och att röra på sig kan vara riktigt bra. Men inte alltid. Ibland behöver du sitta still eller ta det lugnt och lyssna på vad andra har att säga. På träningen, i skolan eller när du leker med andra är det ofta du har nytta av att kunna ta det lugnt och bara lyssna och titta, utan att behöva prata själv eller hålla på med något annat under tiden. Vissa har lätt för att sitta och tänka och göra en sak i taget, som när man gör läxorna hemma. Andra har svårt med det, eftersom man får så många tankar och andra idéer hela tiden. Man brukar säga att man ”tappar koncentrationen”.

Barn som har så pass svårt att sitta stilla när det behövs och att hålla tankarna i styr så att det blir väldigt jobbigt kan ha ADHD. Här kan du läsa mer om vad ADHD är för något och vilken hjälp man kan få.