Mamma berättar om bemötande i en laddad situation

Fel tandkräm (TB) 

I söndagskvällströttheten råkar jag av misstag preppa det smakkänsliga barnets tandborste med minttandkräm i stället för smakfri dito. Barnet står bredvid men tycks inte märka någonting. Ännu. Panik. Jag sköljer febrilt med mängder av vatten och skrubbar med fingret i borsten för att få bort minsta rest, eftersom jag vet att han aldrig skulle nöja sig med mindre än en ny tandborste efter ett sådant misstag och dessutom vet att vi har slut på extra tandborstar hemma. Olösbar situation. 

Som i slow motion ser jag hans uppmärksamhet skifta mot vad jag gör och inser att här behövs en avledningsmanöver och det illa kvickt. Jag har inte minsta lilla idé på lager så jag bara öppnar munnen och låter vad som helst komma ut. Förvånad hör jag mig själv säga: 

-Undrar hur mycket valar bajsar egentligen? Tänk blåvalsbajs liksom. Det måste ju vara hur mycket som helst. Kan inte du googla det? 

Jaha. Det är alltså sådana funderingar som ligger och skvalpar runt i min hjärna. 

Och en stund senare vet jag att blåvalsbajs är regnbågsfärgat och att en blåval i genomsnitt bajsar 4 kubikmeter om dagen. Tandborstningen gick också bra, för jag hann tvätta färdigt borsten medan barnet letade bajsfakta. 

Ja, det var väl allt. Kvällen räddad av skitprat. Bokstavligen.