Vad är Bipolär sjukdom?

Bipolär sjukdom innebär växlingar mellan överdriven upprymdhet (mani), depressioner och perioder utan symtom.

Frågor ungdomar ställer om Bipolär sjukdom

  • Varför fick jag den? 
  • Kommer den att försvinna? 
  • Hur hjälper behandlingen?

 

Det är en sjukdom som påverkar din energi, ditt humör, dina tankar och hur du beter dig. 

  • Den kan få din kropp att kännas tung eller lätt och energifylld. 
  • Den kan få dig att känna dig ledsen och deprimerad, tokig och mycket lycklig, arg eller irriterad, orolig eller rädd. 
  • Den kan göra dina tankar för snabba eller för långsamma. Det gör att det blir svårt att koncentrera sig. 
  • Den kan påverka ditt beteende som kan uppfattas annorlunda än din normala personlighet. En tyst person kanske börjar prata för mycket eller en social person kanske inte alls vill umgås med människor.

 

Det här kan vara väldigt förvirrande för dig, din familj och vänner. Forskare undersöker fortfarande vad som kan orsaka bipolär sjukdom. De har upptäckt att man kan ärva den och du själv har inte gjort något som orsakat den. Det finns inget botemedel ännu för bipolär sjukdom så doktorn kan inte göra så den försvinner helt. Alla önskar vi att det vore så. De bra nyheterna är att det finns behandling att få. Här måste du tillsammans med dina föräldrar och doktorn besluta hur ni ska klara av sjukdomen på ett sätt som ger dig ett så bra liv som möjligt. Behandlingen består oftast av: medicinering, terapi, lära sig sätt att bättre hantera problem som hör ihop med sjukdomen och att minska stressnivån. Dessa saker sammantaget hjälper dig att bli duktig på att hantera ditt humör och leva ett bra liv!

Hur ska jag klara av det?

  • Känner någon annan lika som jag? 
  • Varför ska jag skriva en lista över mitt humör? 
  • Tänk om jag skulle vilja skada mig själv?

Ingen tycker väl om att få reda på att de är sjuka men ibland kan det vara en lättnad att få veta att det finns hjälp att få. Många barn har redan kämpat länge innan de får den hjälp de behöver. Barn med bipolär sjukdom kan tro att de är ensamma om att känna som de gör men de är alls inte ensamma.

Om du läser det här så har du ett försprång. Genom att lära dig mer om bipolär sjukdom tar du de första stegen mot att klara av din sjukdom. Du kan ta kommandot över din sjukdom genom att lista ner dina olika sinnesstämningar. Det innebär att du under dagens lopp noterar hur du mår vid olika tillfällen och hur du upplever den behandling du får. Det hjälper dig att förstå hur humöret svänger och hjälper dina föräldrar och doktorn att förstå hur du mår när du får behandlingen. Det är viktigt att du pratar med dina föräldrar och doktorn om hur du mår.

Prata alltid med någon som du litar på om du känner att du skulle vilja skada dig själv eller utsätta dig för något skadligt.

Det kan vara ett symtom på din sjukdom och är absolut inte något att skämmas för. Doktorn kanske behöver ändra din medicindos för att hjälpa dig bli av med dessa känslor.